Experience the city differently at tranzitdisplay: Food is a central concept

 

Check out an exhibition devoted to food and its artistic processing, and sample what’s on offer from our improvised kitchen.

 

Art has always enriched the society of its time with aesthetic experiences. However, after modernism repudiated the traditional media of the hung picture and sculpture in their original forms, it was necessary to find a new model for mediating experiences for society at large. A century of careful investigation is behind us and the longed for result is taking shape.

Long ago you could have chatted with your friends about what was on show in this or that gallery, or what altarpiece adorned a cathedral you visited. These days we are more concerned with where and how we can eat and drink well. And this is not the dumbing down of human interest. Gastronomy has genuinely been raised to the level of art, a new, calm faith in an otherwise hectic world. The trip to organic markets, deliberations over the right wine and even longer considerations and analyses of food, long discussions about the aroma of coffee, gossip about a newly opened bistro, or the responsibility we have as consumers – think Fairtrade products. How else could we survive the working week without such pleasures?                                     

Přijďte si prohlédnout výstavu věnovanou jídlu a jeho uměleckému zpracování a zároveň ochutnat nabídku z naší improvizované kuchyně.

 

Umění vždy obohacovalo estetickými prožitky společnost své doby. Avšak poté co modernisté odvrhli klasická média závěsného obrazu a sochy v jejich původních formách, bylo nutné hledat pro širší společnost nový model zprostředkování prožitků. Století pečlivého pátrání je za námi a skutečně se vykrystalizoval kýžený výsledek.

 

V dávných dobách bylo možné hovořit s přáteli o tom, co bylo k vidění v té či oné galerii, či jaký oltářní obraz zdobí chrám, do nějž jste zavítali. Dnes je naším středobodem zájmu, kde a jak se můžeme dobře najíst a napít. A nejedná se o žádnou banalizaci lidského zájmu. Kulinářství je povzneseno na úroveň nového umění, nové pokojné víry v jinak bouřlivé rychlosti našeho světa. Cesta na bio trhy, dlouhé vybírání toho pravého vína k ještě déle vybíranému a analýze podrobovanému jídlu, dlouhá diskuze nad vůní kávy nebo klevety o čerstvě otevřeném bistru. Jak bychom ještě dnes mohli přežít pracovní týden bez těchto radostí?