autorská filmová a video projekce

Australský filmař a básník Marcus Bergner představí své 16mm filmy a digitální videa. Jsou převáženě inspirované textem a literaturou a vytvářel je po vzoru poetiky skupiny OULIPO. Projekce je kombinována se čtením textů: některých Marcusových, ale i dalších, tematicky spřízněných.

Pozvolné odumírání filmu jako média a/nebo jako umělecké formy ještě neznamená, že jeho vliv klesne či úplně vymizí. Neboť literatura, výtvarné umění, architektura a zvláště dějiny umění nejspíš zůstanou různými přímými či nepřímými způsoby ovlivněny a poučeny vším kinematografickým. Takzvaný experimentální či avantgardní film je ve své unikátní perspektivě ideální platformou pro rozpoznávání a sjednocování post-kinematografických mutací a transformací. V rámci večerní projekce Marcus Bergner uvede pět experimentálních filmů, inspirovaných zejména literaturou a literárnem (zahrnutí poetických textů Augusta Stramma, Ernesta Meistera či Friedrike Mayrockera). 16mm filmy budou promítány klasickým filmovým způsobem a novější videa digitální projekcí.

Marcus Bergner je australský umělec žijící a pracující v Praze. Vytvořil na třicet filmů a dalších uměleckých děl, které byly prezentovány na filmových festivalech, projekcích a výstavách v Evropě, Americe a v Austrálii. Od roku 1985 spolupracuje a performuje s australskou zvukovou poetickou skupinou Arf Arf. Tento rok vyšlo DVD s vybranými filmy Arf Arf u berlinského nakladatelství Rumpsti Pumsti. V roce 2009 Bergner dokončil PhD kunsthistorický výzkumný projekt. V současné době přednáší mediální historii na NY univerzitě v Praze.