Spojovací článek mezi avantgardou a lidovou hudbou ze Sardinie.

Od roku 1993 studoval Paolo Angeli u kytaristy a starého mistra tradiční hudby ze Sardinie. Jmenoval se Giovanni Scanu, dožil se 95 let a Angeli od něj během devíti let načerpal hluboké znalosti o formách i stylech, v nichž má klíčovou roli sardinská varianta kytary, velikostí i laděním odlišná od evropské. Roku 1993 se Paolo též setkal s anglickým experimentátorem, kytaristou Fredem Frithem. Na základě kontrastu mezi sofistikovanou avantgardou z Anglie a syrovou lidovou hudbou Sardínie vytvořil Angeli v letech 1993 až 1996 svoji 18strunnou preparovanou kytaru, nástroj, který je zmenšeným a rafinovaným orchestrem s širokým rejstříkem zvuků – od kytary přes violoncello až po perkuse. Angeli opatřil nástroj přídavnými pružinami i kladívky, nastavení mění v průběhu skladby pedály – a střídá hru prsty a smyčcem. Stavbu tohoto nástroje si u něj objednal mj. i Pat Metheny.

Mezi osobnosti, se kterými Angeli improvizoval, spolupracoval a nahrával, patří: Pat Metheny, Fred Frith, Jone Rose, Enkhjargal Dandarvaanchig, Antonello Salis, Hamid Drake, Evan Parker, Ned Rothemberg, Takumi Fukushima, Zeena Parkins, Otomo Yoshide, Nuno Rebelo, Lukas Simonis, Andy Ex, Verian Weston, Robert Dick, Lukas Ligeti, Phillip Greenlief, Shoko Hikage, Alex MacSween, Gino Robair, Tim Perkins, Frank Schulte, Carlo Actis Dato, Gianni Gebbia, Alberto Masala, Audrey Chen, Mike Evans, Neil Feather, Katt Ernandez, Dan Breen, Janet Fader, Camel Zekri, Elliot Sharp, Butch Morris, Giancarlo Schiaffini.

Dílna bude dobrodružnou výpravou za tajemstvím Angeliho fasinujícího nástroje, se zasvěceným výkladem vynálezce. Paolo navíc zahraje ukázky ze svého plánovaného pražského koncertu.

Dílna je určená každému zájemci o kytarovou improvizaci, kytaristé si v případě zájmu mohou vzít své nástroje sebou!

Dílna potrvá cca 2h. Registrace není nutná.
Vstupné : Se vstupenkou na Respect festival zdarma

Připraveno ve spolupráci s Respect Festival.

Vstupné: 50 Kč – Snížené: 0 Kč

Linky 

Paolo Angeli

Paolo Angeli @ festival Respect

Prepared Sardinian guitar