foto: Nicolò Miana

Zveme na třetí akci v rámci rezidence Divoké Šárky v INI, která se skládá z přednášky a workshopu s Luciou Bergamaschi, zaměřující se na práva přírody i v uměleckých praxích.

 

Prezentace nabídne úvod do hlavních případů uznání práv přírody, s důrazem na lagunu Mar Menor, první případ tohoto uznání v Evropě. Představíme iniciativu “Confluences of European Water Bodies” jako příklad propojení uměleckých, aktivistických a právních přístupů, které prosazují ekocentrický pohled na svět. Lucia Bergamaschi přiblíží i svůj umělecký projekt “Garden me Tender”, který zkoumá vliv spontánně rostoucích rostlin v antropogenně ovlivněném městském prostředí prostřednictvím interdisciplinárního přístupu. Během workshopu zaujmeme spekulativní přístup k právu a pokusíme se představit právní instituce z pohledu živých sil, které je obývají.

 

Lucia Bergamaschi vystudovala práva na univerzitě v Bologni (2012) a výtvarné umění na IUAV v Benátkách (2019). V roce 2024 dokončila studium na Fakultě výtvarných umění v Brně, kde nyní pokračuje v doktorském studiu. Spolupracuje s kolektivem Agronauts*Collective a italským kolektivem Corpi Idrici a pořádá sympozium Všude Rajče, propojující studenty a absolventy FaVU. Ve svém výzkumu s názvem Garden me Tender se zajímá o právní subjektivitu, kterou vnímá jako produkt společnosti v daném historickém období, a zpochybňuje její fiktivní konstrukci prostřednictvím umělecké praxe.

 

Divoká Šárka je umělecký projekt odehrávající se ve stejnojmenné rezervaci, věnující se možnostem ochrany krajiny a lidsko-přírodním vztahům. Letos se jedná o již 5. ročník této aktivity na pomezí vizuálního umění a performance s důrazem na enviromentalní problematiku a mezioborovou spolupráci. Projekt, který inicioval David Přílučík v roce 2019, se od roku 2021 rozvíjí ve spolupráci se Sárou Märc a Rutou Putramentaite. Divoká Šárka je zde chápána jako entita a partnerkx, s nímž se hledají způsoby vzájemného soužití. Dlouhodobým zcitlivování na lokalitu Divoká Šárka se snaží přispívat k pochopení současných environmentálních výzev.