Architektka a investigativní výzkumnice Alison Killing představí metodiku a výsledky výzkumu – mapování detenčních táborů pro Ujgury a další muslimské menšiny v Číně, za které byl její tým v roce 2021 oceněn Pulitzerovou cenou.

 

Projekt odkryl detaily o masovém zadržování těchto skupin v tzv. „převýchovných“ táborech, které čínská vláda oficiálně popírá nebo bagatelizuje. Alison Killing se společně s novinářkou Meghou Rajagopalan a programátorem Christoem Buschekem pustila do inovativního a komplexního projektu, který se zaměřil na hledání těchto detenčních táborů. Využila své architektonické znalosti a spolu s technikami investigativní žurnalistiky a především s pomocí satelitních snímků a geografických informačních systémů (GIS) začala analyzovat oblast Sin-ťiangu.

 

Killing a její tým pátrali po táborech porovnáváním satelitních map a nalézaním „slepých skvrn“, za kterými se ukrývají strategické cíle včetně věznic a táborů. Ty pak porovnávali i s rozhovory s bývalými vězni, kterým se podařilo z těchto táborů uprchnout. Pomocí těchto technologií byli schopni zmapovat stovky zařízení po celé oblasti, čímž nejenže poskytli faktické důkazy o organizaci táborů, také upozornili na nezanedbatelnou roli, kterou technologie mohou hrát v lidských právech – jak na straně represe, tak na straně odhalování pravdy.

 

18:00 začátek akce

19:00 přednáška