Jaké to je, hrát si se sklem? V Muzeu umění a designu Benešov hrou se skleněnými předměty nevznikají střepy, ale novotvary, zajímavé nejen na pohled, ale i významem, obsahem a využitím. 

  

Poslední výstava roku Prefabrikát: Stavebnice, hra a design se zabývá principy navrhování v designu, které zahrnují využití produktů původně vyrobených za jiným účelem. Takový pohled na předmětný svět umožňuje reflektovat nejen hru – skladbu a nečekané využití dílů, ale i vývoj a produkci utilitárních objektů, včetně jejich ekologické stopy. V našem konkrétním případě prefabrikovaných dílců vyrobených z borokřemičitého skla v nedalekých sklárnách Kavalierglass.

  

Výstava představuje jednotlivé díly i výsledné kompozice designérské tvorby (například studií Olgoj Chorchoj a Dechem) a využití skla a sklářských technologií v architektonických realizacích (skleněné obklady pražského metra). Z prefabrikovaných trubic poskytnutých sklárnami pak vytváří umělec Lukáš Kalivoda jedinečnou instalaci do prostoru největšího výstavního sálu.