Diskuze po exkurzi do budovy Chemapol Investa s odborníkem na zemědělství Karlem Machovcem a akademičkou působící na České zemědělské univerzitě v Praze Kateřinou Pazderů, moderovaná umělcem a badatelem Tomášem Uhnákem.

 

„Vesnice jsou obklopeny a obklíčeny konvenčními poli, které jsou ničivými zrůdami, před kterými není úniku. Postřiky ohrožují vše a všechny kolem.“ (Zuzana 2024)

 

Druhou část akce Bourání komplikované historie bude hostit Petrohradská kolektiv, jejíž budova je rovněž určena k demolici. Rozhovor mezi místopředsedou SOCDEM Karlem Machovcem a akademičkou působící na České zemědělské univerzitě v Praze, včelařkou a zelinářkou Kateřinou Pazderů se zaměří na vzestup agrobyznysu v Česku a jeho dalekosáhlé důsledky, zejména ve světle postupující klimatické krize a naléhavé potřeby udržitelnějších přístupů k zemědělství. S tím úzce souvisí historie Chemapolu jako československého podniku zahraničního obchodu, který byl za socialismu významným výrobcem agrochemikálií. Po jeho rozpadu po transformaci byl zprivatizován a stal se součástí obchodního impéria Agrofert, v současnosti předního výrobce syntetických hnojiv v Evropě.

 

Když mluvíme o změnách na venkově, agrobyznys a agroprůmysl jsou rozhodně nechtěnými, ale zlověstně přítomnými protagonisty, kteří představují snahu o stále větší produktivitu v zemědělství a také koncentraci moci, půdy a zdrojů v rukou několika málo korporátních hráčů.

 

Bienále staví do popředí boje drobných zemědělců – jejich odpor a odolnost –, ale v rámci této akce se budeme zabývat „slonem v místnosti“, mocenskými hráči, jako je Agrofert, kteří rovněž utvářejí a určují venkovskou realitu.

 

Více informací zde.