Pavel Šmíd, Tanec 2, 2024, 165 × 200 cm, olej na plátně

Ve výstavním prostoru IN GALLERY se představuje malíř Pavel Šmíd (*1964), absolvent pražské Akademie výtvarného umění v ateliéru malby Jiřího Sopka.

 

Současná tvorba Pavla Šmída má v sobě vysokou dávku exprese, přestože jejím zdrojem je často chladný technický obraz. Používá rodinné fotografie jako archív výjimečných i opakujících se momentů lidského života. Co o nás jeden konkrétní zastavený okamžik vypovídá? Fotografování se stalo součástí rituálního konání člověka. Přednostně zaznamenáváme právě ritualizované události, sňatky, pohřby, narození, oslavy, jízdu na prvním kole, koupání v přírodě.

 

Lidské životy napříč generacemi a sociálními bublinami zjevně procházejí podobnými milníky. Rituální chování navozuje pocit jistoty, usměrňuje proudění životní energie, dovoluje nám soustředit se na podstatné. Ať už je to cokoli. Monumentalizací formátu, pastózním rukopisem a opulentní barevností se za banální fotografickou momentkou probouzí druhý život. Rituální proces malby Pavla Šmída převádí figury do světa vzrušivého dramatu, ambientní hudebnosti, neklidné vážnosti, obřadního tance.

 

kurátorka: Martina Vítková