Zveme na premiéru snímku o filmové a mediální teoretičce Kateřině Svatoňové. Snímek Chození vás seznámí s předměty Kateřininých nedávných teoretických bádání: ať už jde o hybridní obrazy Laterny magiky, nebo o střípky z pozůstalosti kameramana Jaroslava Kučery. Ty film nejen dobře vysvětluje, ale i prakticky předvádí. 

  

“Málokdo si proto zpravidla myslí, že by teorie byla strhující nebo napínavá. Práce Kateřiny Svatoňové nám však ukazuje, že teorie je především dobrodružství. Je to neodbytné nutkání klást světu kolem stále nové otázky a zpochybňovat tak zdánlivě nutné pořádky: neposlušný, možná až uličnicky vzdorovitý pohyb napříč, který může být plný emocí, nejistot a někdy i lapání po dechu. Taková teorie pak není pouhým zrcadlem skutečnosti, ale spíše živoucím organismem – rozvětvenou, překvapivou cestou plnou slepých uliček, ale i nečekaných zkratek a šťastných nálezů.” (Noemi Purkrábková)

  

Kateřina Svatoňová je teoretička filmu a médií. Od roku 2009 působí na Katedře filmových studií FF UK, kde je od roku 2015 vedoucí. Dlouhodobě se věnuje teorii, historii, archeologii a filozofii médií, vizuální kultuře, vztahu filmu a jiných médií, filmu v galerii a veškerým okrajům filmu. Je autorkou řady textů a knih, kurátorkou a spolukurátorkou výstav z dějin filmu a médií a také členkou redakční rady Iluminace.

 

Film je výsledkem společné chůze Kateřiny Svatoňové, Noemi Purkrábkové a Štěpána Pecha.

  

20:30 premiéra filmu Chození

21:45 afterparty: dj set noemi

 

místo konání: zahrada AVU