김치 – Alchymie – kvašení – kimčchi v Troji
13. 9. 2020
Workshopy
vstupné zdarma k platné vstupence do zámku
Zveme vás do Trojského zámku na podzimní akci naší iniciativy Bio Troja.
Součástí programu je společná příprava vynikajícího kysaného pokrmu a uvedení do dalšího druhu umění, které pocházejí z Dálného Východu – umění japonské flétny shakuhachi [šakuhači] s hudebníkem Markem Matvijou.
Program:
10:30 – 18:00 workshop
12:30 – 13:30 pauza
16:30 koncert a prezentace japonské flétny shakuhachi
Procesy kvašení nebo fermentace jsou přítomny všude, bez nich by svět přírody i lidí brzy zkolaboval. Umění fermentace se začalo rozvíjet již v počátcích lidských kultur a dodnes je podstatnou součástí potravinářství, chemického nebo farmaceutického průmyslu. Chemicky fermentace spočívá v tom, že některé organické látky jsou působením mikrobiálních enzymů – fermentů, případně působením hub postupně přeměňovány na prvky jiné. Bez kvašení bychom nemohli pít pivo, víno, ayauhasku a další alkoholické nápoje, neměli bychom ocet, droždí, kysané mléčné potraviny jako tvaroh, máslo, kefír nebo zrající sýry. Kvašení je nezbytné pro přípravu chleba, kynutí těsta, konzervování (kvašení) zeleniny, okurek, zelí. Je nepostradatelné pro výrobu škrobu, organických kyselin, aminokyselin a některých léků. Fermentace má silný ekologický potenciál a využíváme ji při čištění odpadních vod a ropných skvrn, pro silážování krmiv, měkčení lnu. Kvašení a kompostování je primárně biologický, ale vlastně také kulturní, sociální jev.
Kimčchi je původně korejský pokrm vyráběný z čínského zelí a jiných druhů zeleniny, k nimž se přidává speciální pasta. Kvašením pak dochází k substanciální přeměně použitých surovin: vzniklé kvasinky se živí sacharidy a při tom produkují oxid uhličitý a alkohol. Ten nakonec – jakmile dosáhne směs určité koncentrace – kvasinky usmrtí, proces přeměny zastaví a biotický materiál je na určitou dobu konzervován.
Podobně jako v ostatních oblastech asijských umění je pro kimčchi důležité zvládnout schopnost kontemplace a přijmout filosofii pomalého plynutí času a života. Můžete sami sledovat, jak se suroviny skoro neznatelně proměňují, transmutují a vydávají se k nečekaným krajinám chutí a vůní. Jejich prostřednictvím a pod supervizí dvou zkušených mistrů se pak můžete vydat i sami do jiných rovin bytí.
Rezervujte si místo na workshop na rezervace@ghmp.cz.